Segítségnyújtás határok nélkül

Szőke-Szabó Mónika - ISZI Központ2016-08-01

Intézményünk, a Komárom – Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény a németországi Hof város kórházától 25 db hidraulikus kórházi ágyat, annak tartozékait, éjjeli szekrényeket, tolókocsikat kapott adományba 2016. július 6-án.

Ez a projekt egy baráti együttműködésből indult…
Sokan ismerik a történetet, de akik számára ez nem tudott, érdemes összefoglalni:
Pilismarót község testvér települése Hirschberg, mely kapcsolat a 90-es években alakult ki.
Az alapítók között volt Wolfgang Müller, a Müllerkeller Club vezetője, amely szervezet a közvetlen környezetükben élők megsegítése céljából jótékonysági tevékenységet végez.

Az együttműködés mozgatórugója, a magyarul kiválóan beszélő és néhány évet Esztergomban töltött Ute Andrea Hope, aki széles kapcsolatrendszerével segíti mindkét partner ország részéről az együttműködést.
Így indult a kapcsolatfelvétel a Pilismaróton lévő Esthajnal Időskorúak Otthona intézményünkkel is 2007-ben, amelynek során több éven át csereüdülést, közel 40 fő szociális szakdolgozó részére külföldi szakmai tanulmányutat is sikeresen bonyolítottunk le a két térség szociális intézményei között.
Azóta Wolfgang, mint a „Hirschbergi Mikulás”, minden év december elején ellátogat a Müllerkeller Club tagjaival a pilismaróti óvodán, iskolán kívül az idősek otthonába is, apró ajándékokkal és sok-sok szeretettel ajándékozva meg az otthon lakóit és dolgozóit.

Ennek a szoros baráti, karitatív együttműködésnek köszönhető, hogy a Club néhány tagja, akik a Sana - Klinikum dolgozói (különösen sokat tett Knut és Carola Gerstenberger) mindent elkövettek, hogy az innovatív, modern kórház által lecserélt ágyakat ezúttal a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő intézményünk kapja meg.
Az adomány szállítási költségét mi biztosítottuk, aminek összértéke megközelíti a 3 millió Ft-ot!
Az adomány átvételére 4 fős delegációval - a fenntartó képviseletében Süttő Erika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Komárom – Esztergom Megyei Kirendeltségének igazgatója, Szőke – Szabó Mónika, a KEM ISZI intézményvezetője, Weisz Csabáné, a KEM ISZI Esthajnal Időskorúak Otthona telephely vezetője és Bocsik Ferenc, az intézmény vezető ápolója - Hofba utaztunk, ahol a kórház igazgatója, Dr. Otto Holger személyesen is fogadta a csoportunkat.

Másnap az adomány a KEM ISZI Esthajnal Időskorúak Otthonába (Pilismarót –Basaharc), a KEM ISZI Zöld Fenyő Időskorúak Otthonába (Esztergom), a KEM ISZI Szent Rita Fogyatékosok Otthonába (Esztergom), valamint a KEM ISZI Fogyatékosok Otthonába (Tokodaltáró) került, melyek nagy részét már aznap el is helyeztük a lakószobákba.

Az anyagi támogatáson kívül az esemény az országhatárokon átnyúló barátság, elkötelezettség szép és nemes példája.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen agilis, jószívű és odaadó Barátokra tettünk szert és már nagyon várjuk, hogy augusztusban ellátogassanak Hozzánk!