Ember, Ember December

Staberecz-Auxi Fruzsina terápiás munkatárs - Szent Rita Otthon2024-01-22

A hónap első napjain gondozóink, terápiás foglalkoztatóink segítségével ünnepi díszbe öltöztették a Szent Rita Otthon Esztergom termeit, folyosóját. A szépen feldíszített szobák után, december 4-én az Adventi gyertya gyújtás ünnepségén minden készen állt, hogy a szívünket is ünnepi köntösbe bújtassuk. A ceremóniát Tóth László diakónus vezette, Maczej Györgyi hitoktató zenés gitáros kíséretével igazán meghitt hangulatot teremtettek lakóink és dolgozóink számára.

Két nappal később, december 6-án, már a Mikulás érkezett hozzánk, krampuszával és bolondos manójával csalva mosolyt mindenki arcára. Lakóinknak csoportszobáikban adták át csomagjaikat, de az ajándékozásból nem maradhatott ki senki sem, örömet szerezve portásunk, sofőrünk, vagy épp szakácsnőinknek. Másnap reggel is nagy volt a sürgés - forgás, 3 fordulóval érkeztünk a Pszichiátriai Betegek Otthonába, hogy közösen ünnepeljünk, és várjuk a Mikulás érkezését a németországi Hirschbergből. A nap különlegessége volt, hogy Mikulásunk a csomagok átadása mellett, vattacukorral is kedveskedett a kicsiknek és nagyobbacskáinknak is.

  

2023.12.09-én a Szent Rita Otthon Esztergom lakói az Ezüsthang Fuvolaegyüttes műsorával folytatták a karácsonyi ünnepre való készülődést. Lakóink először vettek részt olyan előadáson, ahol csak hangszerek szerepeltek, ezért kíváncsian vártuk hangverseny sikerét. A fuvola gyönyörű hangja elvarázsolta a nézőket. Ámulattal hallgatták a hangszerek csengő hangját. Az ismertebb dalokat pedig együtt énekélték a zenekarral. Méltó kezdete volt az idei adventnek. Köszönjük ezt az új élményt, a tartalmas szombat délelőttöt!

 

Az ünnepi készülődéshez hagyományosan hozzátartozik a mézeskalács sütése is, mindannyian őrzünk egy – egy kedves emléket az otthoni, családi körben készített hungarikumunkról, az illatról, ami ilyenkor átjárja a konyhát és lelkünket is. Ezt a hangulatot igyekeztünk megteremteni tankonyhánkban december közepén, amikor egyik nap a tésztát gyúrtuk, majd másnap sütöttünk és egy újabb alkalommal díszítettük mézeskalácsainkat lakóink lelkes közreműködésével.

 

A Fidelitas Esztergomi Szervezete idén is egy fenyőfát adományozott Otthonunknak, amit december 18.-án a terápiás foglalkoztató csapat öltöztetett díszbe. Ezen a napon egy újabb különleges élményben volt részünk, Dunaszigetről egy hagyományőrző csoport érkezett hozzánk. A fiatalok pásztori Betlehemes játékukkal, gyönyörűen csengő hangjukkal varázsolták ünnepivé a napunkat.

 

 

Másnap az étkezőnkben terítettünk meg szülinaposaink, névnaposaink tiszteletére. Erre az alkalomra Bognár –Sásdi Gabriella önzetlen felajánlásából érkezik a házi készítésű sütemény már hosszú évek óta. Ezúton is hálásan köszönjük adományát.

Végezetül elérkeztünk e hónap legjobban várt eseményéhez a Karácsonyi ünnepségünkhöz, amelyet december 21-én tartottunk. Idén Daróczi Tímea terápiás munkatársunk A Fekete bárányka című mesejátékkal örvendeztette meg közönségét. Munkatársaink mellett a szülőkkel együtt élvezhettük lakóink örömét, amit az ajándékok bontogatása szerzett. A műsor után Bíró Ilona nyújtotta át ajándékait saját és több magán adományozó együttes felajánlásában lakóink, és a nappali ellátásban részesülő gondozottaink számára. Ruhákkal, télikabátokkal, csizmákkal, édességgel lepték meg lakóinkat.

 

A meghitt hangulatot fokozta az Örömsüti csapat adománya, akik a műsor végén vendégelték meg a gondozottakat finomabbnál finomabb házi süteményeikkel.

Az ajándékok sorát gazdagítja az IKEA felajánlása, melyben 14 db ágyat adományozott ellátottaink részére a Sérült Gyermekekért és Fiatal Felnőttekért Alapítványon keresztül.

Az idei decembert a karácsonyi készülődés, a sok ajándék és adományozó igazán meghitté és tartalmassá varázsolta. Lakóink boldogan bontogatták a csomagokat és vették birtokba az adományokat.

 

Boldog Új Évet Kívánunk!