Kirándulás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Mesterné Dankó Anna – nappali ellátás vezető - Glatz Gyula Idősek Klubja2023-03-31

2023. márciusában nyitott ki újra a színészmúzeum. Épületlátogatásaink során nem utolsó szempont, hogy az adott intézmény tömegközlekedéssel jól megközelíthető legyen. A színészmúzeum ebből a szempontból is jó választás volt, mert a Budán elhelyezkedő múzeum villamossal és busszal közlekedve néhány száz méter sétával a legidősebb érdeklődő nyugdíjasaink számára is elérhető volt.

Épületsétáink során különféle tárlatvezetőkkel találkozunk, Kovács Éva, a színészmúzeumi kísérőnk több szempontból is kiemelkedett közülük. Közvetlensége, hatalmas tudása, anekdotázó személyisége miatt. Klubtagjaink érdeklődéssel hallgatták és kérdezték őt, mindenre tudott válaszolni. Érdekes kor- és kórképet adott a hazai színjátszásról, színházi életről és társadalmi viszonyokról a világháborút megelőzően, azt követően, az ötvenes években.

Bajor Gizi, aki első Kossuth-díjasaink egyike, emberi nagyság is volt, ismerősöket és ismeretleneket is rejtegetett az oroszok elől házában. Ugyanez sajnos nem mondható el a kétszeres Kossuth-díjas Major Tamásról, aki a párt embere volt, kollégáiról jelentéseket írt, s több színészi, rendezői karrier és emberi élet is esett ennek áldozatául. A házat a színésznő örökösei a mindenkori kormány tulajdonába adták. Vezetőnk tájékoztatása szerint jelenleg az örökösök szeretnék visszakapni az épületet, hogy méltón kezelhessék az örökséget.

Gyönyörű tárgyakat, fa bútorokat, fotókat, festményeket, a régi Nemzeti Színház egykor királyi páholyát, s a Bajor Gizi tervezte fa csigalépcsőt is megcsodálhattuk. Az épület egyes részei felújítás alatt vannak, de az egész épületbelső megérett egy teljes körű felújításra.

Maradandó élményeket gyűjtöttünk ezen az épületlátogatáson.