Nyári programok a Glatz Gyula Idősek klubjában

Mesterné Dankó Anna – nappali ellátás vezető - Glatz Gyula Idősek Klubja2022-07-20

Budapestet felfedező kirándulásainkat júniusban a Zwack Unicum Házban folytattuk. Az 1892-ben épült gyárépületet a Dandár utcába befordulva erős gyógynövény illat árulja el.

A tárlatvezetés egy filmvetítéssel indult, ahol megismerhettük a Zwack család és az Unicum gyártás kalandos történetét. Ezt követően indultunk felfedező útra, ahol a cég leghíresebb reklámjait, s a még működő, de már nem használt eredeti lepárlót láttuk, és gyógy- valamint fűszernövényeket szagolgattunk, melyek az Unicum adalékai. A pincerendszer több kilométernyi kiterjedéséből is láthattunk részleteket, s az eredeti tölgyfahordóban érlelődő gyógynedűt is megkóstoltuk. A még szűretlen eredeti és a szilvás Unicumot kínálták a túra során. Az út végén a cég által készített italokból vásárolhattunk némileg kedvezményes áron.

 

Látogatás a Fiumei úti sírkertbe

A sírkertbe kapuján belépve a legkevésbé jut eszünkbe, hogy temetőben járunk. Sokkal inkább egy szabadtéri múzeum az, amire gondolhatunk. Sok-sok híres ember nyughelye a temető, ahol egymást érik a szebbnél szebb szobrok, végtelennek tűnő, gesztenyefával kísért utak.

A művész parcellához érve úgy szökelltünk a síremlékek között, mint a felfedező gyerekek, egy-egy kedvenc költőre, íróra, festőre, szobrászra találva.

Voltak szerényen egyszerű sírok, mint amilyen Bálint gazdáé, hivalkodó és méltóságteljes nyughelyek. A hely nyugalma, békéje mindannyiunkat magával ragadott, s készülünk egy vezetett látogatásra is visszatérni.