Látogatás az esztergomi Duna Múzeumban

Papp Valéria terápiás munkatárs - Pszichiátriai Betegek Otthona2022-06-25

A Múzeumok éjszakája keretében 2022. június 25-én, szombaton az esztergomi Duna Múzeum remek lehetőséget kínált a KEM ISZI Pszichiátriai Betegek Otthonának lakói számára, hiszen ingyen lehetett látogatni a kiállítást.

Csapatunkkal 12 fő +2 kísérő elindultunk, lakóink izgatottan készültek a látnivalókra. Esztergom belvárosában található múzeumnak már az épülete is érdekes. Az 1730-as években épült barokk káptalan ház, egykor a főkáptalan gazdasági hivatala volt. Az épületben 1973 óta működik a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum. A ma már közkeletű nevén, Duna Múzeumnak nevezett intézmény legújabb kiállítása másfél évig készült, és az eredmény tényleg pazar lett.

A látogatót egy hatalmas vízgép fogadja a lépcsőházban, mely a víz erejének sokféle hasznosítását mutatja be, és gombnyomásra mi magunk is működésbe hozhatjuk azt. Kitüntetett útirány itt nincs, mindenki úgy és abban az irányban fedezi fel a tárlatot, ahogy neki jól esik. A vízhez kötődő témák mozaikként kapcsolódnak össze, és meglepő távlatokat ölelnek fel. Az egyik folyosón még az első dunai hidak építéséről, a másik teremben már az úszásoktatás történetéről és a balatoni nyarakról olvasgathatunk, majd a klasszikus vízügyes témák következnek ismét, mint az árvíz-és belvízvédelem története.

A kiállításon láthatunk különleges régi fotókat, és tárgyakat, amit ki is próbálhattunk. Például a pancsolót, ami egy mini vízi játszótér, ahol örvényeket, hullámokat kelthetünk, szökőkutat indíthatunk be, és kis hajókat zsilipezhetünk. A bemutatott régi fotók a kiállítás egyik legérdekesebb részét jelentették. Ezeket nézegetve igazi időutazás részesei lehetünk.

A Múzeum az a hely, ahová, ha többször jön vissza az ember, akkor is talál újdonságokat. Annyira sok ismeretanyag van a kiállításban, hogy egyszeri látogatás alkalmával egyszerűen képtelenség azt befogadni. Jövőre a lakók ismét szeretnének elmenni erre a programra.

Lakóink hazafelé elégedettségüket fejezték ki, nagyon jól érezték magukat.