Talpra állunk

Szabó Krisztina telephelyvezető - Szent Rita Otthon2020-08-07

Az elmúlt időszak - az óvoda és a konduktorok hiányában - lehetőséget adott arra, hogy nagyobb figyelmet, több időt kapjanak legkisebb lakóink. A velük való foglalkozásaink célja a fejlesztéseken túl, hogy a különböző játékok révén minél örömtelibb, önállóbb gyerekkort tudjanak megélni. Ehhez a Kerekítő foglalkozásokból is ismert ölbeli játékokat hívtuk segítségül, mely az Ayres terápiának is a része.

Gyógyító az az élmény, amit átél a gyermek a felnőttel való kapcsolatban, a biztonságot, aztán a merész eltávolodást, majd kalandos egyensúlybillegetéseket, végül újra a biztonságos, megnyugtató megkapaszkodást. Így az érzelmek, és a társas viselkedés terén történő önszabályozás kialakítását a mozgáson keresztül próbáljuk elérni. Nagy öröm volt számunkra, hogy már mindegyik kis lakó, ha segítséggel is, de megtanult járni.

A szabadjáték idejében habitusuk és pillanatnyi kedvük szerint vehetnek részt. Ekkor különböző játékokat kínálunk, mutatunk nekik. Olyanokat is, amelyeket majd a saját helyükön is tudnak egyedül játszani. Kis korban a gyermekek inkább egymás mellett, mint egymással játszanak, mégis a gyermekek szocializációja szempontjából fontos lehet, hogy a foglalkozásokon, közösségi szinten is kipróbálhatják magukat. Ilyenkor osztozni, kivárni és persze odafigyelni kell a másikra.

 

MOZGÁSFEJLESZTÉS

Elsősorban egy motiváció, inger gazdag környezet. Játék közben alakul, fejlődik a kézügyesség, hatalmas ugrásokkal.

           

 

HINTÁZÁS

A hintázás tulajdonképpen térben való mozgás, így a téri tájékozódás elősegítésében is fontos szerepet játszik.

Pozitív hatásai: fejlődik az egyensúlyérzék, ezzel együtt mozgáskoordináció és a ritmusérzék. Kreativitásra is nagyon jó hatással van.

             

 

KÉSZSÉGFEJLESZTÉS

Finommotorika, kreativitás fejlesztése a legfontosabb, hogy a későbbiekben a tárgyakat, játékokat adekváltan használja.

     

 

KOMMUNIKÁCIÓ

Mesélés és mondókázás az egyik legfontosabb értelem- és érzelem fejlesztő eszköz.