Élet, lélek, közösség: hittantábori mozaikok

Késmárki Zsolt társadalmi kapcsolatokért felelős referens - SZGYF Főigazgatói Iroda - ISZI Központ2019-09-06

Hogyan épül az igazi közösség? – ez volt a vezérgondolata annak a hagyományteremtő ökumenikus hittantábornak, amelyen mintegy nyolcvan a Komárom-Esztergom megyei ellátottunk vett részt szeptember 4-6. között Tokodaltárón és Esztergomban.

Az Integrált Szociális intézmény igazgatója, Szőke-Szabó Mónika és munkatársai évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a hitélet és a lelkigondozás ügyére, aminek régen várt alkalma volt ez a színes, élménydús három nap. Sokan segítettek: a tokodi és esztergomi közösségi házak vezetői, az esztergomi Szent Péter és Pál plébánia munkatársai, a Magyar Apostoli Egyház dorogi és pécsi gyülekezete, a Méhecske Bábcsoport, az énekes-táncos Ikrek duett, és számos gitáros vagy kézműves segítő, aki a foglalkozásokat vezette, az anyagokat gondos munkával előkészítette.

A zömmel fogyatékkal élő ellátottjaink megható figyelemmel és aktivitással voltak jelen, a szervezők pedig tudták: nagyon egyszerű nyelven és gesztusokkal, sok szimbólummal, színekkel, énekekkel, tánccal, rajzzal, kézműves eszközökkel kell élniük ahhoz, hogy az elhangzó üzenetek elérjék a résztvevők lelkét. Ehhez igazodott minden program. Pék Balázs lelkipásztor, aki három év óta lelkigondozói kapcsolatban van az ISZI intézményeivel, a közösséghez szólva egyetlen dolgot emelt ki aranyszabályként: „Amit kapni szeretnél, azt add másoknak, amit hallani szeretnél, azt mondd másoknak, amit érezni szeretnél, azt éreztesd másokkal” – ha csak ezt betartanánk a közösségeinkben, máris kitisztulna a levegő.

A teljes cikk itt tekinthető meg: https://szgyf.gov.hu/2743-elet-lelek-kozosseg-hittantabori-mozaikok