Kaleidoszkóp Ház filmklub

Tacsik Magdolna - Pszichiátriai Betegek Otthona2018-02-08

Paterson című amerikai filmet nézhettük meg a szokásos 4 fős filmrajongó csapattal a Kaleidoszkóp Ház a téli Fényklub harmadik vetítésén. A film előtt Paál Anikó, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium nyugalmazott tanára, a Ház könyvbemutatóinak szakmai olvasója vezette fel az általa választott filmet:

Jim Jarmusch , az író/rendező a XX. századi amerikai költészetből inspirálva alkotta meg a buszsofőr Paterson karakterét, aki egy Paterson nevű városban dolgozik, és élvezi a látszólag nagyon egyszerű életét szerető és szuper kreatív barátnője és morcos kutyája társaságában. Amikor van ideje elmélkedni, versek nőnek ki a gondolataiból, amiket ugyan papírra vet, de ki soha nem adja őket a kezéből. A Paterson az ő álmodozásait, merengéseit és megfigyeléseit mutatja be már-már a spiritualizmus mezsgyéjére lépve, gyönyörű letisztultsággal és csendes, visszafogott, mégis szenzációs humorral fűszerezve. A nyugalom és nem az unalom filmje. A Paterson a normalitásról szól, a hétköznapok költészetéről, az ismétlődés, a rendezettség békéjéről. Arról, miként gyönyörködtet a szeretetteljes állandóság, a megtalált harmónia.

A látottakhoz „méltóan” már-már filozófiai mélységeket érintett a filmet követő bensőséges hangulatú beszélgetés, amibe most is teljesen feltűnésmentesen tudtak lakóink közül páran bekapcsolódni.

Sajnos a filmklub következő három vetítésén már nem tudtunk részt venni. Köszönjük a Kaleidoszkóp Háznak és a köré szerveződő folyamatosan bővülő kis közösségnek, hogy megint megtapasztalhattuk lakóinkkal a befogadó-elfogadó barátságos légkört.  Mindenképpen tervezzük lakóinkkal, hogy lehetőségeink szerint részt veszünk a későbbiekben induló filmklubok alkalmain is.