Kaleidoszkóp Ház filmklub

Tacsik Magdolna - Pszichiátriai Betegek Otthona2018-01-25

Egy skandináv fekete komédiával folytatódott a Kaleidoszkóp Ház filmklubja. Most három lakónk jött el az aktuális vetítésre. A film címe: Az ember, akit Ovénak hívnak.

Senkinek nem kell bemutatni az embert, akit Ovénak hívnak. Ő a mogorva házfelügyelő bácsi, aki mindenkit utál, és különféle táblákkal meg cetlikkel neveli a környezetében élőket. Ő a mai fiatalokkal és árakkal elégedetlen kisnyugdíjas, a hivatalokkal harcos levelezésben álló özvegy úr és mindenki más, aki a saját régimódi igazát nap mint nap az orrunk alá dörgöli, és ezzel lényegében megkeseríti az életünket. Pedig ha belegondolnánk, hogy valamikor az Ovék is voltak boldog kisfiúk és szerelmes férfiak, csak aztán valahol félrement az életük, máshogy néznénk rájuk. Ebből a „belegondolásból" született Ove története, Fredrik Backman első regénye, a 2012-es év svéd könyvsikere. Ahogy a regény, úgy a belőle készült film is a fanyar skandináv humor és a szentimentalizmus között egyensúlyoz. 

A film előtt Lója Patrik, az ELTE Kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója tartott rövid, felvezető előadást az általa választott filmről. A film után nagyon tartalmas, kötetlen   beszélgetésnek lehetünk lakóinkkal aktív résztvevői. A résztvevők, mintha már régóta ismerték volna egymást olyan kendőzetlenséggel, bizalommal osztották meg egymással  a filmmel kapcsolatos élményeiket, észrevételeiket.