Snoezelen Realxációs szoba

Vodicskáné Ráczkövi Ildikó - Pszichiátriai Betegek Otthona2015-11-19

A módszer egyszerre terápiás és relaxációs jellegű.
A terápia elsődleges célja a pszichés alapfunkciók (figyelem, érzékelés, észlelés stb.) fejlesztése és aktivizálása.
Relaxációs hatását is az érzékeken keresztül éri el.

 

Legfontosabb eleme maga a terápiás helyiség, mely egy biztonságos, stresszmentes, ingergazdag környezet, melynek ezzel együtt erős stimuláló hatása is van.

 

Ebben a terápiás helyiségben helyet kapnak a vizuális érzékelést serkentő fényingerek és tárgyak, így 2 db fényeffekt lámpa került elhelyezésre.

 

A hallást kellemes zenével kívánjuk stimulálni, amelyet az aqua hangszóró segítségével össze lehet kötni a látás stimulációjával is.

A különböző (frissítő, nyugtató, meditációs stb.) relaxációs gyakorlatot tartalmazó programok és tevékenységek megvalósítását egy laptop és projektor beszerzésével igyekeztünk kivitelezni. A pihenést és ellazulást a helyiségben elhelyezett relax kanapé biztosítja.

 

A tapintást különböző anyagokkal bevont tárgyakkal (tönköllyel töltött jógapárna, puha szőnyeg, sótégla, vesszőgömbök, fonallabdák stb.) a szaglást aromaterápiás eszközökkel kívánjuk stimulálni.

 

A szoba egy gazdag ingeráradat, mely a teljes nyugalom állapotába hozza az embert. Az egyedi falfestés, a hangulatos LED-mécsesek, színváltós LED-gyertyák, a fali dekorációk mind-mind ebben nyújtanak segítséget.
Több funkciót is ellát az intézmény ellátottjai számára a snoezelen szoba kialakítása, ugyanis teret ad az egyéni és kiscsoportos foglalkozások számára is.
A módszer alkalmazása nagyon hatékony a pszichiátriai betegek kezelésében.

 

Köszönjük a támogatásokat!