RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia bemutatkozása

REMÉNY – ÉLET – VÁLTOZÁS

A székesfehérvári Karitász intézményeként 1997-től kezdődően olyan szolgáltatásokat kínálunk, melyek a különböző szer-, és viselkedés függőségek kialakulásának megelőzését, a felépülést és a visszaesés esélyének csökkentését szolgálják. Tevékenységeink során törekszünk a szenvedélybetegek minél szélesebb körben való elérésére, a motiváció felkeltésére, az életmód, életvitel váltásának ösztönzésére, a változás elindítására és segítésére, a szerhasználatnak, valamint járulékos ártalmainak csökkentésére.
Intézményünkben terápiás lehetőségeket nyújtunk a különböző függőségekben élők, úgy a szer-, mint a viselkedésfüggők számára. Egyéni-, pár- és családkonzultációk, valamint tematikus csoportfoglalkozások, önsegítő csoport keretében az alkohol-, a kábítószer-, gyógyszerfüggők és a játékszenvedély-betegek, nikotin dependenciában szenvedők, szex-, pornó-, maszturbáció-, vásárlásfüggők és hozzátartozók részére a már kialakult, vagy a függőség kialakulásának fázisában, állapot szerinti, igényes szakmai szinten terápiás lehetőségeket biztosítunk. Továbbá fogadunk depresszió, hangulatzavar, szorongás, pánik vagy akut élethelyzeti krízisekben levőket, valamint párkapcsolati konfliktusban, gyászreakcióban levőket is.
A RÉV-ben működő ellátási formák keretében (szenvedélybetegek nappali intézménye, szenvedélybetegek közösségi ellátása, alacsonyküszöbű ellátás, pszichiátriai szakrendelés, alacsonyküszöbű ellátás, megelőző-felvilágosító szolgáltatás - elterelés) a kezelés során személyközpontú, rendszerszemléletű megközelítéssel, családterápiás és mentálhigiénés módszerekkel, a kognitív pszichológia és az egzisztenciaanalízis elemeinek felhasználásával dolgozunk (pszichoedukáció, önismeret elmélyítése, motivációs interjú, asszertív tréning, művészetterápia, rendszerszemlélet, szükség esetén család- illetve párterápia, kiégés megelőzés, életvezetési tanácsadás, adekvát- optimalizált farmakoterápia beállítása és kivitelezése).


Területi szakmatámogatás kapcsolattartója és munkacsoport tagja:

Farnas István Géza
intézményvezető – mentálhigiénés szakember

Több mint tíz éve dolgozom az ambulancián. A Karitász munkatársaként olyan szolgálatban veszek részt, amely nyomán embertársaink élete, családon belüli kapcsolatok változnak, állnak helyre. Megtisztelő számomra olyan munkatársak között dolgozni, akikkel együtt minden hozzánk forduló szenvedélybetegnek, hozzátartozónak, vagy érdeklődőnek segítők lehetünk a változás elindításában. A szakmai munkánk gyümölcse az, hogy tanúi lehettünk sok függőségben levő személy felépülésének az elmúlt évek során, ami kiváltság.
Fontosnak tartom a folyamatos fejlődést ezen az úton, ezért szívesen áldozok képzéseken való részvételekre. Jelenleg képzésben levő családterapeutaként is tevékenykedem, pár-, és családkonzultációkat vezetek.

Farnas István

Elérhetőségek:
istvanfarnas [kukac] gmail [pont] com, 06-30/7428137