Kaskantyú - búcsú

Kui Sándorné telephely vezető - Fogyatékosok Otthona Tokodaltáró2017-08-17

A Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő kaskantyúi „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény, a Fogolykiváltó Boldogasszony Egyházközség, és Kaskantyú Község Önkormányzata együttműködésében, 2017. augusztus 4-én, Kaskantyún rendezték meg a SZENVEDÉLYBETEGEK ÉS FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK ORSZÁGOS BÚCSÚJÁT.

Ezen a rendezvényen intézményünk is részt vett, a KEM ISZI további telephelyein élő lakókkal közösen. A kirándulásra az ISZI vezetője Szőke – Szabó Mónika is elkísérte az 50 fős csapatot.

A rendezvény területén kézműves mesterek utcája, étkek utcája, a kicsiknek játszó-tér, valamint egészségutca várta a vendégeket.

Lakóink a finom ebéd mellett, ettek kürtös kalácsot, és fagyit is, ami a nagy melegben ugyancsak jól esett.

A kézműves foglalkozások közül, a többen a gipszfestést választották, az elkészült remekműveket ajándékba haza hozták az itthon maradt társaik számára. 

A településen 1990. óta működő „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény kezdeményezésére szerveződött búcsú alakmából meghirdetett rajz és fotópályázatra több mint száz pályamű érkezett, amelyet a felújított Polgármesteri Hivatalban állítottak ki.

Erre a pályázatra egyik lakónk Winter Bea is adott be egy konkrétan meghirdetett témában rajzot. Nagy örömünkre, Bea elhozhatta a harmadik helyezésért járó díjat, egy gyönyörű kerámia kosarat és természetesen a hozzá járó oklevelet is.

Mind a rajzpályázatra beérkezett pályaművek, mind a színpadon fellépő fogyatékossággal élők produkciói bizonyságát adták a róluk való gondoskodás fontosságának, és annak, hogy a lelkük ép és a testük és élni akar, amit mindig elismerő tapssal jutalmazott a közönség. Az országos búcsú valódi hidat jelentett a fogyatékossággal élők és az egészséges társadalom tagjai között.

A kirándulás rendkívül jól sikerült, sok élménnyel gazdagodhattak a részt vevők. A hangulat jó volt, a három telephely lakóiból összekovácsolt kis csapat jött létre, bizonyítékául annak, hogy a jóindulat, a kedves szó, milyen sokra képes.