Munkahelyek programsorozat - Sváb Pékség
Szőke-Szabó Mónika intézményvezető - ISZI Központ2021-09-29„MUNKAHELYEK” PROGRAMSOROZAT
1. állomás: Sváb Pékség (Pilisjászfalu)
A KEM ISZI székhely intézményben a fejlesztő foglalkoztatásban részt vevők részére programsorozatot indítottunk, melynek célja, hogy megismerkedjenek a nyílt és védett munkaerőpiac szereplőivel, amelyek az intézményünk környezetében találhatók.
Az első alkalommal az intézményünktől gépkocsival 20 percre lévő Pilisjászfaluban működő Sváb pékségben jártunk.
Ők szállítják intézményünkbe a pékárut, így megnézhettük, hogy készül az a sok finomság, mely az asztalunkra kerül nap, mint nap.
Lehetőséget kaptunk az üzem teljes bejárására, megtudtuk, hogyan szállítják az alapanyagokat és milyen belső rendszeren keresztül kerül felhasználásra.
Láttuk a kovászt, mely bizonyos kenyérfajták alapanyaga, és megtapasztalhattuk a magas páratartalmú kelesztő helyiség melegét is!
A szorgos kezek alatt készült a kalács, sütemény, mely igencsak ínycsiklandozó volt!
Hirtelen mindenki úgy érezte, itt kell dolgoznia!!
Megtudtuk azt a sajnálatos tényt is, hogy nemigen képeznek ma már pékeket.
Sajnos nem is nagyon választják a fiatalok maguknak ezt a szép szakmát, mert a speciális műszakbeosztás (éjszakai műszak, hogy reggelre a boltokba kerüljön a sok finomság), az állómunka, a folyamatos munkarend (hogy hétvégén is tudjunk vásárolni) miatt nem vonzó ez a szakma.
Pedig mindannyiunknak szüksége van ezekre az alapvető élelmiszerekre!
Sok a betanított munkás, aki megpróbálja átvenni a pékek tudását.
Így hát mi is kaptunk egy kis betanítást, fonott kalácsot készítettünk – több-kevesebb sikerrel.
Veronika vezetésével – akinek túlságosan gyorsan járt a keze – megismertük a négyes fonás rejtelmeit, melyet otthon feltétlen gyakorolnunk kell, mert NEM KÖNNYŰ!
Nagyon élveztük, még ha nem is lettek mintadarabok.
Ám amit megsütöttünk, meg is ehettük!
A ropogósra sült kalácsok ebéd után érkeztek meg, de még volt hely a számukra.
Másnap megbeszéltük a látottakat!
Íme néhány visszajelzés a résztvevőktől:
„Korszerű, modern. Nagyon finom termékeket készítenek. Kedvesek az ott dolgozók.”
„Nagyon jól éreztem magam. Örülök, hogy elmehettünk egy ilyen látogatásra, és betekinthettünk az ottani munkába.”
„Jó volt látni, hogy mit dolgoznak. Érdekes volt.”
„Nekem legjobban a sütemények készítése tetszett.”
„Reális munkakörnyezet, betanulható és jól végezhető a munka. A péksütemény rész tetszett a legjobban, azt könnyebbnek gondolom, mint a cukrászsütemények készítését.”
„Nagyon tetszett, hogy ki lehetett próbálni a péksütemény készítését.”
Nagyon köszönjük Neubrandtné Mokcsay Veronika résztulajdonosnak, valamint Zajcsek Vilmos marketing managernek a nyitottságukat és segítőkészségüket!
Szőke – Szabó Mónika
intézményvezető